FORUME NEWE

Alle Beiträge | Antwort schreiben | Suche starten 

 

Bingöl Üniversitesi Zazaca’nın Merkezi Olacak
geschrieben von: Murat Varol (Akt.), am: 12/07/2010 - 14:27:43
Bundan bir ay önce Bingöl Milletvekili Kazım Ataoğlu ile röportaj yaptığımızda Zazaca ile ilgili sorular da sormuştuk.


O gün Zazaca ile ilgili sorduğumuz sorular daha çok TRT 6 (Şeş) ile bağlantılı olan sorulardı.


Yani o günkü sorularda Zazaca’nın, TRT 6’daki temsil oranını ve bu oranın yükseltilmesi ya da Zazaca’nın basılı ve görsel medyada daha fazla yer alması için neler yapılabilir yönündeydi.


Ataoğlu bu soruyu yanıtlarken Bingöl Üniversitesi Rektörlüğü tarafından da Zazaca konusunda araştırma yapıldığını ve öncelikle bunun envanterinin araştırılacağını söylemişti.


Tabii biz bir ay önce bunu yazdığımızda, açıkçası kimse bu noktaya pek dikkat etmedi.

Ta ki iki hafta öncesine kadar.

İki hafta önce Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, basın mensupları ile yaptığı görüşmede, YÖK’e Bingöl Üniversitesi bünyesinde, “Zazaca Araştırma Merkezi” kurma isteğinde bulunduğunu söyledi.


Programın içeriği hakkında bilgi veren Rektör Bey’in açıklamaları ile Sayın Ataoğlu’nun bu konudaki açıklaması aynı doğrultudaydı.


Öncelikle bir araştırma merkezi kurulacak.


Bu araştırma merkezi bünyesinde Zazaca’nın envanteri araştırılacak, kaynakları taranacak, sözlü ve yazılı eserler araştırılacak.


Aynı zamanda bu alanda yüksek lisans ve doktora öğrencisi alınacak ve Zazaca akademik bir temele oturtulacak.


Tabii Sayın Ataoğlu’nun dediği gibi sonraki süreç, muhtemelen Bingöl Üniversitesi bünyesinde “Zaza Dili ve Edebiyatı” bölümünün kurulmasına kadar da gidebilir.


Öncelikle bunun alt yapısı oluşturulacak, gerekli olan kaynaklar sağlanacak ve gerekli olan araştırmacılar yetiştirilecek.


Bu arada da yüksek lisans ve doktora öğrencileri yetiştirilerek, açılması muhtemel dâhilinde olan bölüm için akademik personel yetiştirilecek.


Açıkçası Bingöl Üniversitesi’nde, Zazaca’nın araştırılması, akademik düzeyde ele alınması bizler için çok önemli ve önemli olduğu kadar da sevindirici bir durumdur.


Zazaca’nın; 2009 yılındaki UNESCO raporuna göre kaybolmakta olan diller grubunda yer alması, bizleri çok üzmüştü.


Çünkü ortada muazzam bir sözlü edebiyat ve kültürel birikim var.


Bunun kaybolması, gelecek kuşaklara aktarılamaması büyük bir kayıp olacaktı.


Ama eğer araştırma merkezi açılırsa, bu büyük kültürel birikim de kaybolmaktan kurtulacaktır.


Zazaca Araştırma Merkezi’nin Bingöl’de kurulması da ayrıca önemli bir yere sahiptir.


Çünkü Bingöl, Zazaca’nın kalbi sayılabilecek bir ildir.


Ve Bingöl, Zazaca’nın konuşulduğu diğer illerin tam ortasında bir noktada yer alıyor.


Bingöl Üniversitesi bünyesinde, Zazaca konusunda araştırmaların yapılması ve Zazaca bir bölümün açılması gerektiğini defalarca yazdım.


Bingöl Üniversitesi konusunda ısrarcı olduğumu da yazdım defalarca.


Kaldı ki böylesi araştırmalar ile halk her zaman üniversiteye destek çıkacaktır.


Zaman zaman yerel basında üniversiteyi eleştirilebiliriz; ama Zazaca konusunda Bingöl Üniversitesi’ne herkesin destek çıkması lazım.


Yarın öbür gün eğer araştırma merkezinin kuruluşu gerçekleşirse o zaman herkes bu işe dâhil olacaktır.


Elinde Zazaca yazılı bir metin olan da dâhil olacak, sözlü edebiyattan gelen ürünleri bilenler de.


Unutmaya yüz tutmuş deyimlerin, atasözlerinin, masalların, fıkraların, hikâyelerin hepsi araştırılacak.


Bugün bunların büyük bir çoğunluğu halkın belleğinde yerini koruyor.


Ama bunların hepsi yazılı bir şekilde ele alınmaya başlanacak.


İşte o zaman kimin elinde Zazaca ile ilgili ne varsa hepsini paylaşmaya açacak, yapılan araştırmalara yardımcı olacak.


Zazaca için de artık güneş doğuyor ve yavaş yavaş yükseliyor.


Açıkçası açılması planlanan araştırma merkezini çok çok önemsiyorum.


Ve üzerinde önemle durulması gereken bir konu olduğunu düşünüyorum.


Sadece Bingöl’de yaşayanların değil Türkiye’nin dört bir yanındaki bütün Zazaların buna destek çıkması gerektiğini de düşünüyorum.


Böylesi bir fırsatı iyi değerlendirmek ve Zazaca’nın yazılı edebiyatını, akademik alt yapısını da hazırlamak lazım.


Artık duyarsız kalmayalım.


Zazaca için, Zazaca’nın yaşaması için herkes bir şeyler yapmalı.


Zazaca’yı hep birlikte sahiplenelim ve Zazaca’yı hep beraber yarınlara taşıyalım.


Bu dil, bu kültürel birikim bizim; artık göz göre göre bunun yok olmasına daha fazla göz yummayalım.

link : http://www.muratvarol.com/modules.php?name=News&file=article&sid=235

URL: Murat Varol Kişisel Web Sitesi





Antwort schreiben
Name:
e-Mail:
Betreff:
Ihre Antwort:
Ich möchte bei Antworten informiert werden: Ja Nein

Möchten Sie Ihren Beitrag Kennzeichnen ?
Nein







Link-URL:
Link-Name:
Bild-URL:


Sofern Sie alle benötigten Felder ausgefüllt haben, können Sie Ihre Antwort jetzt senden. Sie bekommen eine Vorschau Ihres Beitrages angezeigt.







Suche starten

Alle Beiträge der letzten Tage anzeigen.
Nach Autor-Name suchen
Namen ganz oder teilweise eingeben
Nach Begriffen suchen
Bitte geben Sie mehrere Suchbegriffe durch Leerzeichen getrennt ein.


Alle Suchbegriffe müssen übereinstimmen
Mindestens ein Suchbegriff muss übereinstimmen

    

 

 

 

 

 

 

 

 

Forum-Prinz.comPageRanking Statistiksystem von: Moveranking Pagerank Service für Ihre Website!